Tojás Világnapja – receptajánlóval

tojás világnapja

A Tojás Világnapját minden év októberének második péntekén tartják.  A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg először a Tojás Világnapját, és több mint 30 országban szerveznek különböző programokat ezen a napon.

Tojás világnapja dátumai:

2020. október 9-én

2021. október 8-án

2022. október 14-én

Mért hozták létre a Tojás Világnapját?

A közvéleményben elterjedt az a nézet, hogy a tojás fogyasztása egészségtelen a magas koleszterintartalma miatt. A Tojás Világnapját azért kezdték el szervezni, hogy ezt a tévhitet megdöntsék, és tájékoztassák az embereket a tojás fogyasztásának az előnyeiről.

Tojás régóta szerves része az ember táplálkozásának, már az őseink is fogyasztották, madárfészkekből gyűjtögették. A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitamin bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

Tojásos ételek

Gondolom most már Te is kedvet kaptál egy kis tojáshoz, íme néhány recept.

Tojásos lecsó

A lecsó az egyik legkedveltebb magyar étel, szerintem tojással a legfinomabb!

tojásos lecsó virslivel

Madártej

Tojásból nem csak sós, hanem isteni édes ételeket is lehet készíteni. Ki ne szeretné a lágy tojáshabot finom vaníliás krémmel kanalazni?

gluténmentes madártej

Ham and eggs

Ha gyorsan elkészíthető, és látványos tojásos receptet szeretnél kipróbálni, akkor Neked a hame end eggs való ami muffin formában sül.

ham and eggs muffinformában

Stefánia vagdalt

stefánia vagdalt tojással

Tükörtojás pirítósban

tojásos pirítós

Érdekelnek a világnapok? Nézd meg a világnapok listáját!

Article Categories:
Cikkek · Receptajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.