Rántott máj

rántott pulykamáj petrezselymes krumplival

Rántott máj, egyszerű, de mégis nagyszerű étel, ráadásul a máj viszonylag olcsó alapanyag, így kevés pénzből készíthetünk finom ebédet vagy vacsorát.

Mi a tökéletes rántott máj titka? Ha a máj puha, de a bundája meg ropogós. A ropogós bundában fontos szerepe van a zsemlemorzsának, nálam a rusztikus zsemlemorzsa vált be, de lehet panko morzsát is keverni a sima zsemlemorzsához.

Sokan készítenek rántott sertésmájat, én a szárnyasmáj híve vagyok, rántott csirkemájat, rántott pulykamájat, vagy rántott pecsenyekacsa májat szoktam készíteni (semmiképpen sem hízott kacsamájat, az másra való). Bár kevésbé ismert, de a rántott nyúlmáj is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj/pulykamáj/pecsenyekacsa máj
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • frissen őrölt bors
  • olaj

Rántott máj elkészítése:

1 Tisztítsd meg a májat, vágd le róla a hártyát, inakat, zsírosabb részeket.

2. Szúrkáld meg párszor villával, így kevésbé fog fröcsögni sütés közben.

3. Fűszerezd a májakat sóval, frissen őrölt borssal, esetleg majorannával, az is nagyon jól illik a májhoz. A szárnyasmájakat nyugodtan meg lehet sózni, nem fog megkeményedni.

4. Készítsd elő a panírozáshoz az alapanyagokat:

  • tedd egy tálba a lisztet
  • üsd a tojásokat egy másik tálba és egy csipet sóval habard el
  • tedd egy maradik tálba a zsemlemorzsát

5. Panírozd be a májakat, először forgasd meg a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában. A legjobb technika rázogatással bevonni, hogy a panír rajta maradjon a májon.

Rántott máj sütése:

1 A rántott máj sütése kicsit trükkös, mert hajlamos pattogni, fröcskölni. Ezért mindenképpen egy magasfalú lábosban süsd, úgy kevésbé tud fröcsögni. Hasznos lehet még egy fröcsögésgátló beszerzése, ez gyakorlatilag egy nagyon sűrű szita, amit a lábos tetejére lehet tenni, a gőz távozni tud, de az olajat felfogja.

2. A rántott májat bő olajban kell sütni, közepes lángon.

3. Egyszerre annyi májat tegyél az edénybe, amik kényelmesen elférnek, nem érnek össze, és ússzanak a májak az olajban.

4. Egy-két perc után fordítsd meg a májakat, vedd kicsit lejjebb a hőfokot, hogy a májak belseje is átsüljön, és süsd aranybarnára a rántott májak másik oldalát is. Az, hogy mennyi a rántott máj sütési ideje, függ a májak méretétől is, de 6-8 perc általában elég.

5. A megsült rántott májakat szűrőkanállal vedd ki az olajból és tedd konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa. De ne hagyd rajta sokáig, mert akkor a panír visszapuhul, ha az olajban áll, és a rántott máj úgy a finom, ha a belseje puha, de a bundája ropogós.

Rántott máj köretek

Milyen körettel kínáljuk a rántott májat?

A ránott májhoz jól illenek a krumpli köretek, például krumplipüré, petrezselymes krumpli, sült krumpli, hagymás tört krumpli, majonézes krumplisaláta.

A rizs köretek is passzolnak hozzá, például rizibizi, kukoricás rizs.

A savanyúságról se felekdezzünk meg mint például kovászos uborka vagy csalamádé.

Array
Recept nyomtatása
Rántott máj
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
A recept megosztása

Comments are closed.