Mi az a panko morzsa, és mire jó?

panko morzsa

Mi az a panko morzsa?

A panko morzsa egy speciális zsemlemorzsa, amit elsősorban a japán konyhában használnak általában sült ételek készítéséhez, mint a tonkatsu.

tonkatsu

 

Panko morzsa származása

A panko Japánból származik, de Japánon kívül használják más ázsiai országokban, és mára már gyakorlatilag az egész világon.

A panko elnevezés két szó összetételéből keletkezett, “pan” japánul kenyér, és “ko” japánul kis darab.

 

Miben más a panko morzsa, mint a hagyományos zsemlemorzsa?

A panko morzsa sokkal nagyobb darabokból áll, az állaga, könnyű, légies, szilánkos. Emiatt kevesebb zsiradékot szív magába, így a panko morzsával készített rántott hús kevesebb kalóriát fog tartalmazni, ezáltal egészségesebb.

Ezen kívül a panko morzsa sokkal ropogósabb bundát eredményez, mint a hagyományos rántott hús bundája.

panko morzsa összehasonlítás

 

Panko morzsa összetétele

A panko morzsa fehér kenyérből készül, így ugyanazok az összetevői, mint a kenyérnek, liszt, víz, élesztő, só, cukor, zsiradék.

A panko morzsa nem az összetevői miatt, hanem az elkészítési módja miatt különleges, a lényeg a könnyed, pehely szerű állag.

Panko morzsa felhasználása

Rántott ételekhez

Ugyanúgy lehet panírozáshoz használni, mint a hagyományos zsemlemorzsát, tehát a húst vagy zöldséget először lisztbe, tojásba, majd panko morzsába kell forgatni.

rántott csirkemell panko bundában

Egy másik módszer, mikor sűrű palacsintatésztát készítenek, és a húst először lisztbe, utána ebbe a sűrű tésztába, végül a panko morzsába forgatják.

 

Sűrítéshez

A panko morzsát levesek, szószok sűrítéséhez is fel lehet használni.

 

Egytálételek tetejére

Ha ropogós réteget szeretnél rakott tészta vagy zöldség tetejére, arra is jól használhatod a pankot. Ha parmezánnal kevered, akkor meg igazán különleges lesz!

 

Hol lehet panko morzsát kapni?

A nagyobb szupermarketekben, ázsia boltban, gasztroboltokban kapható.

 

Lehet házilag panko morzsát készíteni?

A panko morzsa speciális állaga miatt nem igazán lehet otthon elkészíteni. Házilag csak valami panko szerű morzsát lehet előállítani. Ha ki szeretnéd próbálni inkább vásárolj boltban igazi panko morzsát.


Article Categories:
Konyhai praktikák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.