Kapros juhtúróval töltött gomba rántva

kapros juhtúróval töltött rántott gombafejek rizzsel

Kapros juhtúróval töltött gomba rántva egy finom, különleges vega ebéd vagy vacsora, ami után a húsevők is megnyalják mind a tíz ujjukat.

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 16 db nagyobb gomba (kb. 4-5 cm átmérőjű)
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 csokor friss kapor
  • 4 db tojás
  • kb. 4 evőkanál liszt
  • zsemlemorzsa
  • olaj

Kapros juhtúróval töltött gomba rántva elkészítése:

1 Tisztítsd meg a gombákat, a tönkjüket törd ki a gombafejekből. A gomba tönkjeire nem lesz szükség, ezt felhasználhatod más ételhez, például készíthetsz belőlük gombás tojást vagy gombás melegszendvicset.

2. Aprítsd fel a kaprot és keverd össze a juhtúróval. Mivel a juhtúrónak elég karakteres íze van, én más fűszerrel nem akartam ezt elnyomni, de lehet bele keverni kevés borsot, vagy fokhagymát is.

3. Töltsd a gombafejekbe a juhtúrót, kézzel nyomkodd is bele.

kapros juhtúróval töltött gomba összeállítása

4. Készítsd elő az alapanyagokat a juhtúróval töltött gombafejek panírozásához. Üsd egy tálba a tojásokat, és kevés sóval habard el. Add a tojáshoz a lisztet és keverd simára. A gömbölyű gombafejeket így könnyebb lesz panírozni, mintha külön forgatnád a lisztbe és a tojásba.

5. Tedd egy másik tálba a zsemlemorzsát. Ehhez a recepthez a hagyományos zsemlemorzsát jó használni, én általában a rusztikus morzsát kedvelem, de az nem vonja be olyan egyenletesen a gombákat, mint az apróbb klasszikus zsemlemorzsa.

6. Panírozd be a töltött gombákat, először forgasd meg a tojásos keverékben, majd  a zsemlemorzsában, és ismételd meg még egyszer.

7. Melegíts olajat egy lábosban. A töltött gombát bő olajban kell sütni, így egy kisebb lábost érdemes használni, mert egy nagyobb edénybe rengeteg olaj kéne.

8. Tedd a bepanírozott gombákat a közepesre melegített olajba, úgy, hogy a kalapja legyen lefelé. Süsd, míg aranybarna nem lesz, ekkor fordítsd meg és süsd aranybarnára a másik oldalát itt.

9. A megsült juhtúróval töltött rántott gombákat tedd egy papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. És folytasd a gombák sütését.

10. Frissen tálald a rántott töltött gombafejeket, rizsköret és tartár mártás illik hozzá.

kapros juhtúróval töltött gomba rántva

Tipp a juhtúróval töltött gombához:

Úgy is szokták készíteni, hogy két juhtúróval töltött gombát a juhtúrós tölteléknél összetapasztanak, és úgy panírozzák be és sütik ki.

A juhtúróval töltött gombát sütőben is elkészítheted, panírozás nélkül. Így diétásabb fogást kapsz, és kevesebb munka lesz vele. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe a juhtúróval töltött gombákat, és süsd 30 percig.

Array
Recept nyomtatása
Kapros juhtúróval töltött gomba rántva
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
A recept megosztása

Comments are closed.