Mi mindenre jó a kávé?

kávés tiramisu

Mondhatnánk, hogy jelenlegi cikkünkkel a kávéimádókhoz szólunk és a tea-hívők csukják be a szemüket és ne is olvassanak tovább. Bár valószínűleg akik a kávét kedvelik, azok számos – nemcsak belső – jótékony hatásával is tisztában vannak. Szóval kedves teakedvelők, most megkísérlünk felsorakoztatni pár meggyőző érvet a kávéfogyasztás mellett, mert a kávé bizony jót tesz kívül, belül!

A kávé nem ördögtől való

Sokan gondolnak úgy a kávéra, mintha a szervezetünk ellensége lenne, mások pedig keserű, fanyar íze miatt ódzkodnak a fogyasztásától. De ma már tudományosan bizonyított, hogy a mértékletes kávéfogyasztás jó hatással van az egészségünkre. Csak hogy pár ilyen pozitívumot említsünk a teljesség igénye nélkül: csökkenti a szívinfarktus kockázatát, serkenti az agyműködést, védi a májat, segít a zsírégetésben és a fogyásban, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és jó hatással van a bőrre. És még számos egészségügyi előnyét felsorolhatnánk ennek a nemes nedűnek. Sőt, desszertekben is előszeretettel fogyasztjuk, hiszen ki tudna ellenállni egy jó kis tiramisunak vagy kávétortának?

De mi a helyzet az egyéb felhasználási módokkal? Nézzük, hogy mire, hogyan használhatjuk a kávét, ha éppen nem isszuk, vagy esszük.

Szépítő kávé

Mostanában a kávé egy új arcát is megismerhettük: egyre gyakrabban futhatunk bele ugyanis kávékivonatokat tartalmazó szépítőszerekbe. A kávéból kinyert koffein jó hatással van bőrünkre, csökkenti a gyulladást, halványítja a szem alatti karikákat, és segít eltüntetni a narancsbőrt. A koffein mellett a kozmetikumokban a kávét és a kávé savat is előszeretettel használják. Az előbbi szuper antioxidáns, az utóbbi pedig frissíti és ragyogóvá teszi a bőrfelszínt. A kávé savtartalma segíti a bőrfelszín elhalt hámsejtjeinek leválását, és mivel serkenti a vérkeringést, frissebb, ragyogóbb bőrt remélhetünk az ilyen készítményektől. A kávé – különösen a zöld kávé – hatékony antioxidáns, így bőrünk védelmezője lehet a káros környezeti hatásokkal szemben is.

kávé testápolásra

„Kávés” házi praktikák

kávéban nagyon értékes alapanyagok vannak, amelyekért bizony a növényeink is hálásak lesznek, nemcsak a szervezetünk. A kávé nitrogénnel gazdagítja és táplálja a földet, ezért nagyon jó komposzt alapanyag. Egyedül arra figyeljünk, hogy a komposztban a kávé aránya ne haladja meg a 20%-ot! A virágoskertben is nagyon jól alkalmazható, ugyanakkor a cserepes virágoknak is jót tesz. Aki nem kertes házban lakik, az is bátran kipróbálhatja a szobanövényeken, egészen biztosan hálásak lesznek érte!

Azon kívül, hogy érdemes a hűtőnket rendszeresen takarítani, a foltok mellett a szagokról se feledkezzünk meg. Egy-egy penészes sajt vagy erősen hagymás étel „illata” ugyanis hetekre bent ragadhat a hűtőnkben. És persze ilyenkor senki sem szereti nyitogatni a hűtőt, mivel nincs valami rózsás illata… Csináljunk hát kávéval jó illatot! Egyszerűen csak tegyünk egy bögre kávézaccot a hűtőbe, ez magába szívja a kellemetlen szagokat, és a probléma egy csapásra megoldódik.

A kávétól még a fa bútorok is fényesek és tiszták lesznek. Várjuk meg míg kihűl a kávézacc és töröljük át vele a bútorainkat, fa felületeinket. Nemcsak bútoraink lesznek szépek, hanem az egész lakást elárasztja majd a finom kávéillat.

A kávé természetes szagsemlegesítő tulajdonsága nemcsak a levegőben terjengő szagokra érvényes, hanem a bőrünkről is eltávolítja azokat. Ha hagymát, fokhagymát vagy halat pucoltunk és kellemetlen szagú a bőrünk, keverjünk a folyékony szappanba egy kis őrölt kávét, és azzal mossunk kezet.

kávés szappan

Kávédekor

Kevesen tudják, de a kávé az egyik legjobb természetes textilfesték, hiszen a benne áztatott ruhák szép kapucsínó színt kapnak, de akár fonalat is festhetünk úgy, hogy kávéba áztatjuk. Ha feketekávéval kezdjük és folyamatosan hígítjuk, ahogy eresztjük bele a fonalat vagy textilt, szép batikolt hatást érhetünk el.

Persze ugyanígy képet is lehet kávéval festeni! Magából a kávébabból is készíthetünk installációt, térbeli geometriai formákat, vagy akár virágot is, ha valóban extravagáns dolgot szeretnénk otthonra vagy ajándékba.

Szimplán dekorációként is használhatjuk otthonunkban a kávészemeket, akár egy ízléses áttetsző vázában vagy kisebb gyertyatartóban is jól mutatnak. Az illatról nem is beszélve!

kávé dekor

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.