Érinti a különadó az üdítő italok jövedéki adóját is?

üdítő italok

Július elsejével lépett hatályba a 197/2022. kormányrendelet, mely az extraprofit adók mértéket határozza meg, de számos termék jövedéki adójának mértéke is módosításra került. Nő a dohánytermékek és az alkoholos italok ára, és érdekes kérdés, hogy a külön adók mennyiben érint a nem alkoholtartalmú italok jövedéki adóját. Számos alkoholos ital kertült ki a népegészségügyi termékadó (NETA) alól, ezért természetesen jogosnak tűnik a felvetés, hogy ez vonatkozott-e a cukros üdítőkre is.

Nos, a helyzet az, hogy az üdítő italok maradtak a NETA hatásköre alatt, viszont a jövedéki adó emelkedése ezeket a terméket is érintette. Általánosságban elmondható a népegészségügyi termékadó alá tartozó termékek esetében, hogy 10 %-os emeléssel kell számolni a jövedéki adó tekintetében, vagyis a fogyasztók ebben az esetben is áremelkedést fognak tapasztalni a jövőben. A jövedéki adó emelkedése miatt az italnagyker is kénytelenek árat emelni, ahogyan a kiskereskedések is.

Mit jelent ez a gyakorlatban az üdítők jövedéki adójára nézve?

A rendelet szerint a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény 6. §-ától eltérően az 2. melléklet szerinti táblázat alapján kell meghatározni a jövedéki adó mértékét az üdítőkre is. Ennek értelmében a cukros üdítők esetében az eddigi 15 forint/liter jövedéki adó 23 forintra módosul literenként, az energiaital esetében az adótartalom típusonként eltérő lehet. Egyes típusok esetében kisebb mértékű jövedéki adóemelkedéssel lehet számolni, 50 forint/literről 65 forint/literre emelkedik, viszont lesznek olyan típusú energiaitalok is, melyek 300 forint/literről 390 forint/literre változik.

A jövedéki adó emelkedése tehát az üdítők esetében nem egységes, nagyban függ attól, hogy milyen típusú üdítőitalról vagy energiaitalról van szó. Egyes esetekben drasztikus áremelkedést is tapasztalhatunk majd a fogyasztói árakban, nemcsak idén, de jövőre is, ugyanis a kormány 2023-ra újabb adóemeléseket ígér.

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.