Ezért nem hiányozhat az édesburgonya az egészséges étrendből!

édesburgonya

Az édesburgonya sokak számára még mindig egyfajta ismeretlen zöldségként él, pedig megtalálható a legtöbb élelmiszerbolt polcain, mégis ritkán kerül be az emberek kosarába. Pedig az édes, keményítőtartalmú gyökérzöldséget a világ minden táján termesztik, rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban.

A sült tökhöz hasonló, más néven batáta édes íze a családi vagy baráti ebédek fénypontja lehet, mivel az édesburgonya sütőben gyorsan elkészíthető, más zöldséggel vagy hússal párosítva. Önmagában vagy más összetevőkkel kombinálva nemcsak ízletes és tápláló, hanem a benne található tápanyagok révén jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mit tartalmaz az édesburgonya?

Egy közepes méretű édesburgonya átlagosan (kb. 130 gramm) 26 gramm szénhidrátot, ebből 5 gramm cukrot, 2 gramm fehérjét és 4 gramm élelmi rostot tartalmaz. A fehér burgonyával ellentétben nem tartalmaz zsírt és koleszterint, és körülbelül 100 kcal-al kevesebb benne a kalória

Narancssárga vs. lila: melyik a jobb?

Az édesburgonya színe jelzi összetételében a fitonutriensek szintjét, a szervezet egészségét támogató vegyületeket. Például a narancsban van a legmagasabb béta-karotin szint, másrészt a lila édesburgonya nagyobb mennyiségben tartalmaz antocianint, természetes pigmenteket, amely antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően jótékony hatással van a szervezetre.

Fogyasztásának legnagyobb előnyei!

Megakadályozza az A-vitamin hiányát

Az A-vitamin hiánya gyengíti az immunitást és szembetegségeket okozhat, bizonyos egészségügyi problémákhoz vezethet, különösen gyermekeknél, terhes és szoptató nőknél. Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, amelyet a szervezet könnyen A-vitaminná alakít.

Fenntartja a bélrendszer egészségét

Az összetételében található rostok és antioxidánsok fontos szerepet játszanak a bélrendszer normál működésében.

Serkenti az agyműködést

Állatkísérletek azt igazolták, hogy a lila édesburgonyában lévő antocianinok megvédhetik az agyat azáltal, hogy csökkentik a gyulladást és küzdenek a szabad gyökök káros hatásai ellen. Összességében az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend 13 százalékkal csökkenti a szellemi hanyatlás és demencia kockázatát.

Elősegíti a zsírégetést

Az édesburgonyában található keményítő körülbelül 12%-a rezisztens keményítő, egy rostszerű anyag, amelyet a szervezet nem emészt fel és nem szív fel.

Elűzi a stresszt és a szorongást

Magnézium tartalmának köszönhetően segíti a szervezet ellazulását, hiszen a magnéziumhiány depresszióval, fejfájással és hangulati zavarokkal jár.

Nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést

Annak ellenére, hogy cukrot és keményítőt is tartalmaz, az édesburgonya nincs negatív hatással a vércukorszintre. A benne található rost a keményítőt lassan égő keményítővé alakítja, ami azt jelenti, hogy nem segíti elő a vércukorszint és az inzulin kiugrását.

fotó: freepik.com

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.