Frissen őrölt vagy kapszulás: melyik a jobb?

kávé

Sok kávérajongó a frissen őrölt kávét részesíti előnyben, míg mások a kapszulás kávéra vagy az instant kávékra esküsznek. Mindenkinek megvan a saját álláspontja ebben a témában, de vajon tisztában vagy azzal milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a kávézási szokásoknak? Talán a legnagyobb kávéfogyasztók el sem tudják képzelni a reggeleket egy csésze frissen őrölt kávé nélkül. Szinte pillanatok alatt beindul az agyunk, és felfrissülünk. Te melyik kávé típust szereted, a frissen őröltet vagy a kapszulásat?

Népszerűek és változatosak a kapszulák

Az utóbbi időben egyre nagyobb rajongótáborral rendelkeznek a kávékapszulák, ugyanis nagyon sok kávégéppel kompatibilisek. A kapszulás megoldás azoknak ajánlott, akik szeretik a minőségi kávét, de kevés idejük van arra, hogy töltögessék a kotyogós kávéfőzőt. A kapszulák lehetőséget adnak arra, hogy többféle ízt megkóstolhassunk anélkül, hogy nagyobb kiszerelést vásárolnánk. Nagy előnye, hogy a kapszula frissen tartja a benne lévő kávét, hiszen kisebb adagokban vannak csomagolva. Emiatt pedig nem illan el a kávé zamata, mint az őrölt kávé esetében. A mai rohanó világban nagyon praktikus, ugyanis gyorsan készíthető el vele a kávé. A kapszulát behelyezzük a gépbe, elindítjuk, és már fogyaszthatjuk is. Hátrányait is összegyűjtöttük, elsősorban kevés márka fekteti a hangsúlyt az újrahasznosításra. Számszerűsítve ez annyit jelent, hogy aki naponta 2-3 kapszulás kávét megiszik, az évente akár nyolcszáz darab kapszulát is kidobhat. A jó hír azonban, hogy a nagyobb gyártók újrahasznosítható anyagból készítik a kapszulákat, ezzel igyekeznek csökkenteni a hulladéktermelést.

 

Mennyei frissen őrölt kávék

Még mindig a frissen őrölt kávé számít az igazán minőségi és finom kávénak, ezzel talán nem mondunk újat. Ami a kávégépeket illeti, az árak széles skálán mozognak, de nem feltétlenül csak a drága gépekkel készíthetünk frissen őrölt zamatos kávét. A nagyobb kérdés, hogy a boltban megvásárolható előre őrölt verzió, vagy a szemes változat a jobb? Természetesen az előre csomagolt kávék is kedveltek, de még mindig az a legjobb, ha megvesszük a kávébabot, és magunknak daráljuk le. A becsomagolt őrölt kávék könnyebben elveszítik az aromájukat, és gyorsabban kiszáradnak. Ezzel szemben a kávébab csomagolástól függően több hónapig, vagy akár évekig is megőrzi frissességét amíg nem nyitjuk ki. Nyitás után azonban akár darált, akár szemes, ajánlott 1-2 héten belül elfogyasztani a kávét. Hátrányként egyedül azt tudjuk felsorolni, hogy macerás lehet elkészíteni a reggeli kávédat, ha nem rendelkezel kávébabot őrlő géppel. Árát tekintve gazdaságos, ugyanis 1 kg kiszerelés sokáig eltart, és spórolhatsz vele. Ha szereted a magas koffein tartalmat, akkor a frissen őrölt a neked való!

 

A nagy kérdés: Frissen őrölt vagy kapszulás?

Nehéz kérdés, de a szemes kávé még mindig előnyt élvez, hiszen gőzölgő italunkat frissen őrölve kapjuk kedvenc bögrénkbe. A szemes kávénál mindig ügyeljünk a megfelelő tárolásra, hogy biztosítsuk a friss ízvilágot. Ennek érdekében ajánlott légmentesen zárható dobozban tárolnunk, így megmarad a kellemes aroma. Ezzel szemben a zárt őrlemények, mint a kávékapszulák, nem veszítenek az ízükből, és kényelmesen elkészíthető a napindító kávé. Akármelyik kávétípust preferálod, az EspressoShop oldalán kiváló minőségű termékekből könnyen kiválaszthatod új kedvencedet, és felejthetetlen kávé élményben lehet részed!

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.