Hogyan tartsuk be az alacsony szénhidráttartalmú étrendet a szabadság alatt?

nő reggelizik

Úgy döntött, hogy az álomutazása érdekében alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrába kezd, de ugyanakkor a diéta a nyaralásába is belenyúlik? Azon tűnődik, hogyan vészelje át az otthonától távol töltött napokat anélkül, hogy a fogyókúra megszakadna és újra kellene kezdenie az egészet? Ne aggódjon emiatt, csak vigyen magával az útra egy plusz táskát, és mondja le a szállodai étkezést.

Most talán azon tűnődik, hogy mi legyen abban a táskában, és miért kell lemondania a szállodai étkezést. Egy szállodában vagy étteremben nehéz olyan ételt találni, amely megfelel az alacsony szénhidráttartalmú étrend minden követelményének, ezért könnyebb, ha fehérjetartalmú ételeket hoz magának otthonról. Igaz, hogy a helyi ételspecialitásokat így nem fogja élvezni, de a nyaralás nem is csupán erről szól.

A szabadnapok célja a pihenés, a feltöltődés, és ha olyan helyen jár, ahol még soha nem volt, a helyi táj és kultúra megismerése.

Amikor a fehérjediéta kerül szóba

A fehérje diéta a fokozott fehérjebevitelen és a minimális szénhidrátbevitelen alapul. A szervezetnek egy-három napon belül a ketózis állapotába kell kerülnie, amelynél elkezdi elégetni a zsírpárnákban tárolt saját zsírját. Az elegendő fehérjebevitel védi az izomtömeget, ezért az izomtömeg elvesztésétől egyáltalán nem kell tartania.

Tudta, hogy bár sokan a szénhidrátokat halálos ellenségnek tekintik, ez nem így van? A szervezetünknek a megfelelő működéshez szüksége van rájuk, csak figyelni kell arra, hogy milyen szénhidrátokat és milyen mennyiségben viszünk be a szervezetbe.

nő reggelizik

 

A fotó forrása: EZ-Stock Studio / Shutterstock.com

Hogyan érjük el, hogy ne térjünk le a helyes útról és tartsuk be a fogyókúrát a nyaralás alatt?

A szabadság ideje valószínűleg nem a legideálisabb időszak egy fogyókúra elkezdéséhez, másrészt azonban sokak számára nagy segítséget jelenthet. Külföldön az ember hajlamos a látnivalókra koncentrálni, és nem az ételekre gondolni. Ha fehérjediétát folytat, ez attól is függ, hogy a fogyókúra melyik időszakában van éppen.

  • A fogyókúra első szakaszában speciális keto ételeket fogyaszt – ilyenkor megfelelő mennyiségű folyadékot kell bevinnie a szervezetébe és feltétlenül be kell tartania a diétát. Ha ebben a szakaszban megy nyaralni, fehérjében gazdag ételeket vigyen magával. A fehérjeturmixot egy shakerben könnyen elkeverheti, és mindig kéznél lehet egy fehérjében gazdag szelet is.
  • A későbbi szakaszokban már rendszeres ételeket illeszthet az étrendjébe, így egy kicsit jobban fogja élvezni a nyaralást. A második szakasztól kezdve napi egy rendes étkezés megengedett, amit  akár étteremben is elfogyaszthat. Csak olvassa el figyelmesen, hogy mi van az ételben, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az csak megengedett élelmiszereket tartalmaz.
  • A harmadik fázisban napi két normál étkezés engedélyezett, és a diéta mellett is igazán élvezheti a nyaralást.

 

avokádó tojás

A fotó forrása: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Ne feledkezzen meg az ivási rendről

Az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra alatt elengedhetetlen megnövelt mennyiségű folyadék bevitele a szervezetbe, ezért a pontos ivási rendet mindenképpen tartsa be. Igyon tiszta vizet vagy édesítetlen ásványvizet, kerülje a gyümölcsleveket és üdítőket. Kávét fogyaszthat, de mindenképpen cukor és tej nélkül.

Étkezzen rendszeresen, fogyasszon kisebb adagokat

Még a nyaralás alatt is a napi 5-6 alkalommal való étkezés javasolt. A reggeli, ebéd és vacsora természetes, és biztosítsunk hozzá uzsonnát is. Számít azzal, hogy mindig mozgásban lesz? Egy fehérjeszelet mindig elfér a hátizsákban, akárcsak az alacsony szénhidráttartalmú kenyér vagy egy termosz fehérjeital vagy akár leves is.

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.