Így használd a forrólevegős fritőzt! Recept ötletekkel

forrólevegős fritőz

A forrólevegős fritőz korunk egyik legszuperebb technológiai innovációja, hiszen ennek köszönhetően sokkal kevesebb olajjal kell dolgozni az ételek elkészítése során. Van azonban néhány fontos dolog, amit tudni kell, mielőtt vásárolni szeretnénk egyet. Néhány recept ötleten keresztül bemutatjuk ezeket a praktikákat!

A megfelelő hely és hőmérséklet kialakítása

Nagyon fontos, hogy a légsütő mindig vízszintes, hőálló munkalapon legyen, és legyen mögötte legalább 10 centi hely, ahol a forró levegő könnyedén áramolhat. Emellett előfordulhat, hogy némi pára vagy füst távozik a gépből – ezt a természetes jelenséget úgy kezelheted, ha az ablak közelébe, vagy  könnyen szellőző helyen alkalmazod a gépet.

A különböző húsok más hőfokokon kezdenek átfőni – ha teheted, válassz saját beépített hőfok mérővel ellátott légkeveréses fritőzt, vagy szerezz be egy külön hőmérőt az ellenőrzéshez!

Ne csak csínján, de okosan is bánj az olajjal

Készíts elő 15 dekagramm csirkemellet, és a hagyományos módon panírozd be lisztbe, tojásba és panírmorzsába. Ha elkészültél a csirkékkel, még ne tedd azonnal a forrólevegős fritőzbe azokat: előtte tegyél egy, maximum kettő evőkanál olajat a fritőzbe, és kezd el 2-3 percig előmelegíteni azt. Ennyi idő kell a gépnek ahhoz, hogy igazán ropogóssá tegye majd a panírt az ételen.

Ha esetleg kicsit szárazabb hússal, például csirkeszárnnyal dolgozol, és szeretnéd, hogy szaftos legyen, kövesd ezt a trükköt: távolítsd el a fritőzből az ételt, és használj olaj sprayt vagy csepegtess rá pár csepp olajat a húsra. Ezután tedd vissza a szárnyakat a fritőzbe. Sose akkor adj extra olajat az ételhez, amíg az az aktívan működő fritőzben van! Ha mégis így teszel, akkor sok lerakódással fogsz találkozni a takarítás során, amik makacsabbak és ezáltal nehezebben eltávolíthatóak.

Rázd fel az ételeket

Az igazán egyenletes sütés érdekében érdemes az ételeket átrázogatni a sütési folyamat során. Ez különösen hasznos a sültkrumpli és az apróra vágott zöldségek esetében.

Amennyiben a forrólevegős fritőz receptek mellett olvasnál még többet a készülékről is, nézz szét a Rankito oldalán!

A fotó forrása:

AUYNantapon / Shutterstock.com

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.