A Dunántúl gazdaságának felső polcán – állás Győr városában

Győr

A hazai gazdasági térképet vizsgálva egyértelműen Budapest áll az első helyen, ám ez a város méretéből is adottságaiból is fakad. Szorosan követi azonban a listán néhány dunántúli régióban található város, melyek közül Győr mindenképpen a gazdaság felső polcára sorolandó.

Vidéken is erősen

Budapest és a vidéki régiók különbségeiről jellemzően sok szó esik, ám talán a gazdasági kérdésekben található a legnagyobb szakadék. Ennek történeti alakulása bizonyára sok különböző aspektust villanthat fel, ám tény, hogy a Duna vonala átvitt és konkrét értelemben is kettévágja az országot. Az attól keletre található régiók jellemzően küzdelmesebb helyzetben találhatták magukat az elmúlt évtizedekben, míg nyugaton folyamatos fejlődést tapasztalhattak.

Szerencsére úgy tűnik, hogy az országrészek közötti eddig áthidalhatatlannak tűnő szakadék nem mélyül tovább, sőt. A kelet országrészben megvalósuló beruházások várhatóan további gazdasági erősödést és az elérhető munkahelyek számának gyarapodását hozzák majd el. Nyugaton azonban a helyzet változatlan és ez természetesen jól is van így. A Dunántúl gazdasága ugyanis hagyományosan is erősnek számít, de még ezen belül is találunk kiemelkedő helységeket.

Ilyen például Győr városa is, mely Győr-Moson-Sopron vármegye talán legjelentősebb városa a székhely, Sopron mellett. Az itt felépített ipari háttér azonban nem csak itt, de országos és akár európai szinten is megsüvegelendő. Az elmúlt évtizedekben ebben oroszlánrészt vállalt az itt működő AUDI autógyár, mely a munkahelyek tekintetében is stabil körülményeket garantál. Ezt mutatja a sok ilyen típusú állás Győr Profession palettáján.

Évtizedes sikerek

Talán némiképp túlzás lenne egyetlen nemzetközi nagyvállalatra fogni Győr gazdasági sikerét, még ha szerepük ebben vitathatatlan is. A város azonban szinte sikerre lett ítélve, hiszen már pozíciója is egészen kiváló. A Budapest-Bécs-Pozsony gazdasági háromszög közepén ugyanis akár a hazai, akár a külföldi partnerkapcsolatok szempontjából remek lehetőségek adódnak. A várost körülvevő infrastruktúra pedig csak tovább erősíti ezt, hiszen lényegében minden városrész autópályáról érhető el.

A modellek alapján minden bizonnyal így képzelnénk el egy modern európai várost, így mindenképpen örömteli, hogy ezek a körülmények hazánkban is megvalósulhatnak. Bár nem kizárólagos, de óriási szerepét ugyanakkor semmiképpen sem vitatnánk el a helyi AUDI gyárnak. Az ipari vállalat sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy immár több, mint 30 éve a legtöbb állás Győr eme cégóriásának kötelékében érhető el.

Az anyavállalat számára is ideális körülményeket mi sem jelzi jobban, mint az évtizedes jelenlét, illetve az, hogy ezen időszak alatt az alapoktól kezdve apránként képesek voltak lefedni az autógyártás teljes vertikumát. Ez pedig lényegében együtt jár a folyamatos munkahely teremtéssel, így egy állás Győr autóiparában ma már nem csak a helyi és környékbeli, de akár az ország távolabbi pontjain élők számára is kedvező lehetőség lehet.

Beszédes számok

Győr gazdasági sikerét természetesen számokkal is igazolhatjuk. A munkaerőpiac tekintetében a legbeszédesebb talán az alig 1%-os munkanélküliségi ráta. Ez az itt élő nagyjából 130.000 főre vetítve nagyjából 1.500 főt jelent, mely országos összevetésekben is egyedülálló. Ráadásul ez csak a helyi lakosságot veszi alapul, holott sok állás Győr iparában máshonnan érkező dolgozók által kerül betöltésre.

A kedvező tendenciák várhatóan nem változnak majd sőt, talán új lendületet is kaphatnak. A helyi egyetemen ugyanis abszolút tudatosan dolgoznak azért, hogy a gazdasági sikerek hosszabb távon is fenntarthatók legyenek. A szakképzett munkaerő képzése mellett az infrastruktúra is folyamatosan fejlődik. A győri kekszgyár egyik kihasználatlan épületéből például nemrég egy egyetemi és startup központot hoztak létre, ezzel is próbálva serkenteni a vállalkozói kedvet és új cégek megjelenését a piacon.

Egy állás Győr városában tehát nem csupán egy jelennek szóló lehetőség, hanem egy hosszabb távú befektetés a jövőbe. A lehetőségek palettája az említettektől sokkal szélesebb, ám semmiképp sem mehetünk el szó nélkül hazánk egyik legjelentősebb és legrégebbi nemzetközi vállalata mellett. Ha tehát valaki ezen a környéken képzeli el a jövőjét, egy állás Győr iparában vagy más területein számára is adott lehet.

Kép: profession.hu

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.