Milyen borospohárra van szükség az egyes italok kapcsán?

boros poharak

Manapság nem egyszerű megtalálni a tökéletes borospoharat, hiszen például az ünnepek alatt amúgy is nagy nyomás alatt vagyunk. A szépen terített asztal mellé azonban fontos, hogy milyen poharak kerülnek oda, ugyanis az egyes alkoholos italokhoz minden esetben más és más méretre és formára van szükség.

Ebben a cikkben elárulunk mindent azzal kapcsolatban, hogy milyen borospoharat tegyél az asztalra az egyes italok kapcsán.

A legfontosabb borászati kellékek

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy minőségi borászati kellékek nélkül hiába teríted meg szépen az asztalt, ha nincs mivel kinyitni és felszolgálni az italt. Mindenképpen kelleni fog egy pincér dugóhúzó, egy borkiöntő, valamint egy borhűtő, hogy a körülmények tökéletesek legyenek.

Ne feledkezz meg a zárásról sem, hiszen sok esetben nem fogy el egyszerre az egész üveg, így azt úgy kell tárolni, hogy az napok múlva is friss maradjon. Ehhez remek megoldás egy vákuumpumpa és vákuumdugó, amiknek hála akár további 10 napig lehetőséged van elfogyasztani a maradékot.

Mi a helyzet a borospoharakkal?

Mindenki került már olyan helyzetbe, amikor nem tudta, hogy melyik borhoz milyen poharat érdemes használni. Ha Te is így vagy ezzel, akkor most segítünk, hogy legközelebb már könnyebben menjen a terítés.

A borospoharak fő funkciója, hogy kiemeljék az adott ital jellemzőit és sajátosságait. Emellett persze esztétikai szerepet egyaránt betöltenek, ami azért egy ünnepi terített asztalnál nem egy elhanyagolható szempont. A poharak három részből állnak, egy talpból, egy szárból, valamint magából a kehelyből. A talp és a szár megkíméli a kelyhet a nemkívánatos ujjlenyomatoktól, illetve szennyeződésektől, illetve elkerülhető vele a bor felmelegedése. Magának a kehelynek a formája a bor típusával van összefüggésben, így az határozza meg, hogy milyenre van szükség, hogy melyik italt szolgáljuk fel.

Fehérboros poharak

A fehérborok esetében két csoportra lehet osztani a formatervezést. Az egyik a chardonnay-s, a másik a rizlinges. Előbbi valamivel öblösebb pohár, míg a rizlinges keskenyebb. A magasságuk azonban mind a két esetben megegyezik.

Vörösboros poharak

A vörösek általában a komplexebb borok közé sorolhatóak. A testességük miatt alapvetően olyan pohárra van szükség, amely öblösebb. A bordói pohár magasabb, enyhén karcsú, talán ez a legjobb megoldás a testes, magas tannin-tartalmú alkoholok kóstoltatásához.

A másik vörösboros pohár zömökebb, burgundi, avagy pinot noir típusú, amiben közepesen testes, gyümölcsös borokat szervírozhatunk.

Külön kategóriába tartozó poharak

Pár szót érdemes ejteni a habzókról és a pezsgőkről, amiket kizárólag egyedülálló formatervezésű pohárban érdemes kínálni. Ezeket az italokat “flute”, tehát hagyományos hosszúkás kialakítású változatban illik az asztalra tenni. Ma már azonban sok esetben azonban klasszikus fehérboros pohárba kerül a pezsgő, ami sokak szerint ugyanúgy megfelelő választás lehet.

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.