Készülj fel a grillszezonra. Kezdd el még ma!

kerti grillezés

Azt mondod magadban, hogy még rengeteg idő van a nyárig, és a grillszezon még nincs a láthatáron? Végül pedig az első szép napos idő beköszöntével nem tudsz ellenállni annak, hogy elővedd a kedvenc grillkészletedet. Ez akár már áprilisban vagy májusban is bekövetkezhet. Tehát jobb, ha korán elkezded az előkészületeket.

A kerti bútorok gondozása

Figyelmet kell fordítania a kerti bútorokra is, a fából készülteknek új festékrétegre lehet szükségük, ami jelentősen meghosszabbítja az élettartamukat. Természetes anyagként a fa nem bírja túl jól az időjárási körülményeket. Egy váratlanul érkező eső elegendő ahhoz, hogy a fa védelem nélkül gyorsan tönkremenjen.

A fém bútorokat is néhány évente ellenőrizni kell, hogy ne rozsdásodjanak. Ha mégis, akkor egy új festékréteget is fel kell vinni.

Tipp: a cserélhető párnázat szintén meghosszabbítja a bútor élettartamát. Ez könnyen kimosható vagy teljesen újjal cserélhető, ha szennyeződik.

Alaposan tisztítsd meg a grillt

Azok a családok, akik valóban lelkiismeretesen gondoskodnak a grillsütőjükről, meglehetősen kevesen vannak. Gyakran előfordul, hogy a grillsütő ősszel a kerti fészerben tárolódik, és nyárig nem néz rá senki. Ez a megközelítés azonban csökkenti a grill élettartamát, és nagyon egészségtelen is.

Ezért tavasszal nagyon jól tisztítds meg a grillt. Ne félj fertőtlenítő és zsírtalanító vegyszerek használatától sem, sőt, a drótkefétől sem! A szezon kezdetén minden zsírt vagy akár ételmaradékot teljesen el kell távolítani a grillről.

Ezzel együtt ellenőrizd, hogy van-e üres gázpalack a gázgrillben. A faszénnel működő grillek esetében ismét ellenőrizni kell az üzemanyagtartalékokat, és szükség esetén fetültenil azokat. Azért is érdemes előre gondolkodni, mert az utolsó pillanatban nem biztos, hogy sikerrel jársz egy last minute vásárlással, amikor mindenki más ugyanezzel a problémával küzd.

Pókhálók kisöprése

Sok család a kerti fészerben vagy a nyaraló körül is tárol grillfelszereléseket és -eszközöket, ezeket tavasszal érdemes ellenőrizni, és szükség esetén alaposan kimosni. Ezzel együtt letörölhetjük a port a polcokról és felsöpörhetjük a padlót is.

Néhány évente egyszer nagynyomású tisztítószerrel alaposan meg kell tisztítani a kültéri felületeket a szennyeződésektől. Meg fogsz lepődni, hogy ez mennyire át fog látszani.

Kerti karbantartás

A kert minden grillezés szerves része. Gondozd és trágyázd a gyepet, hogy nyár elejére már szép zöld legyen és új hajtásokat növesszen. Nézd meg a többi növény állapotát is. Ha valamelyik nem élte túl a telet, a tavasz jó alkalom az új cserjék és fák ültetésére. Más növények metszést igényelhetnek, ellenőrizd a gyógynövényágyást is. A legtöbb fűszernövény megfelelő gondoskodással túléli a telet. Ha azonban néhányan nem voltak elég szerencsések, ez az időszak ideális az új növények vetésére is.

kép forrása: pexels.com

Array
Article Categories:
Cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük