A kulináris sikerhez vezető út: Találj munkát az ízek világában és keress pénzt a szenvedélyeddel. A Jooble tippjei

szakács1

Indulj el a kulináris siker útján. Ismerd meg a konyhaművészet széles világát és találd meg a szenvedélyedhez illő állást a Jooble segítségével.

Jooble: mi is az a kulináris művészet?

Amikor a „kulináris művészet” kifejezést használjuk, az első gondolatod valószínűleg egy étterem séfje körül forog, aki azon dolgozik, hogy a legjobb ételt készítse el a lelkes vendégeknek. Bár ez a konyhaművészet része, a témában sokkal több van, mint kizárólag a főzés. A Jooble álláskereső portálon böngészve például az állás Nyíregyháza oldalon több munkalehetőséggel találkozhatsz. Akár éttermi kisegítő, akár ételfotós munkát szeretnél keresni, jó helyen jársz. Ha pedig nincs több ötleted, olvasd el a cikket és meríts ihletet a szakmák közül, amelyeket felsorolunk.

A kulináris azt jelenti, hogy „a főzéshez kapcsolódik”, a művészet pedig bármilyen széles érdeklődési területet jelent. Tehát leegyszerűsítve: a kifejezés a konyhaművészeten belül az ételek elkészítésének, főzésének, bemutatásának és felszolgálásának folyamatai és gyakorlatait vonja össze. A konyhaművészet vonatkozhat minden olyan szakmára, amely az ételek elkészítésével, főzésével és bemutatásával jár.

Mihez kezdj a konyhaművészeti diplomáddal?

Az élelmiszer- és italipar erőteljes növekedést mutatott az elmúlt tíz évben, és ez a növekedés az előrejelzések szerint az egész globális vendéglátóiparban folytatódni fog. Az Európából és az Egyesült Államokból kiinduló trendek világszerte elterjedtek. Ahogy a fogyasztók ízlése változik, az élelmiszeripar úgy reagál és innovációval kecsegtet. Ehhez a gyors reagáláshoz van szükség olyan szakemberekre, akik képesek felvenni a tempót a változó trendekkel.

Milyen szakterületen érdemes munkát keresni?

Séf

Napjainkban a séfek kiváló minőségű alapanyagokkal dolgoznak, és a globális palettáról merítenek ihletet a friss, ízletes ételek elkészítéséhez. Ez a munkakör arról szól, hogy az alapanyagokból a maximális frissességet és ízt állíts elő, miközben napi szinten fejlesztheted a kreativitásod. A szakács karrierlehetőségei közé tartozik a vendéglátás, a fine dining, a franchise, a szállodák és sok más, élelmiszerekkel kapcsolatos környezet.

séf

Étteremvezető

Az étteremvezető egy étterem szíve és lelke. A magas éttermi tudással és üzleti érzékkel ellátott vezetők mindent működtetnek, így az étterem nyereséges lehet, miközben tüzet oltanak a ház elején vagy hátulján. Egy modern éttermi menedzser a kiszolgáló személyzettel működik együtt, betartatja az ügyfélszolgálati szabályokat, esetleg a színfalak mögött is dolgozhat, például inspirálhatja a szakácsokat, vagy feltételeket szabhat meg.

Az étteremvezető felvesz, kirúg, betanít, átrendez, rendelést ad le, leltárt végez, és ez csak egy rövid kis foglaló az étteremvezető munkájáról. Ha jó vezetői képességekkel rendelkezel és úgy gondolod, hogy képes lennél egy egész személyzet munkájáért felelősséget vállalni, mindenképp próbáld ki magad ebben a szerepkörben is.

Kiszolgáló személyzeti munkatárs

Természetesen a siker nem történhet meg felszolgálók, csaposok, ételszállítók, ügyfélszolgálati munkatárs, takarítók nélkül. Több szakember megmássza a szükséges karrier ranglétrát, ezért nem ritka, hogy egy pultos munkatársból később éttermi vezető válik. Kezdj bátran te is neki a munkának, semmi probléma, ha eleinte nem olyan munkakörben dolgozol, amit kigondoltál. Mérlegelj és kutass, próbáld ki az esélyeidet és jelentkezz minden lehető munkára akár az állás Pécs oldalon is.

Kutatószakács

Ahogy a neve is sugallja, egy kutatószakács a főzést az élelmiszertudományt ötvözi. A kutatószakácsok megismerkednek a főzés művészetével és tudományával, hogy új főzési módszereket vagy új étel és ital termékeket dolgozzanak ki. A kutatószakácsok új főzési lehetőségeken, élelmiszer-tartósítási módszereken vagy ízeken dolgozhatnak. A kulináris kutatási területen való karrier eléréséhez szilárd tudományos alapokra és kulináris művészeti tudásra van szükség.

Pék vagy cukrász

A pék és cukrász szakma a konyhaművészet egyik specialitása, amelynek középpontjában a kenyér, a piték, a sütemények, a péksütemények és egyéb édességek állnak. A sütés és cukrászat képzési programok a péksütemények – liszt, cukor, vaj, tejtermékek és tojás – alapjaira összpontosítanak, és arra, hogyan lehet ezeket az egyszerű összetevőket kombinálni tetszőleges desszertté.

Cukrász végzettséggel  éttermi cukrászként, esküvői tortatervezőként, vendéglátóipari szakemberként, kézműves pékként dolgozhatsz, de saját cukrászdát is nyithatsz, bármilyen tematikával.

A pékek nem cserélhetnek egy összetevőt (például cukrot) valami másra (például mézre vagy melaszra), és egy pék feladata, hogy mindig ugyanolyan ízű, állagú terméket hozzon elő.

Táplálkozási szakértő

A táplálkozási szakértők az étel iránti szenvedélyt a jólét iránti szenvedéllyel ötvözik. Segítenek az embereknek megérteni az egészséges táplálkozás alapelveit. Táplálkozási szakértőként olyan tanácsokat kell adnod, amelyek hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz bizonyos krónikus betegségekben, vagy fogyókúrás céllal állíthatsz ki étrendeket. A jó táplálkozási szakértők az anatómiát, a fiziológiát, az emberi viselkedést, az élelmiszertudományt és a diétás elveket is ismerik.

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.