Sütőtök fajták

sütőtök fajták
Milyen sütőtök fajták vannak? Melyik sütőtök a legjobb sütéshez, leveshez vagy pitéhez? Sütőtök kisokos receptekkel, ismerkedj meg a sütőtökökkel!

Sütőtök fajták

Kezdjük először a legkedveltebb fajtákkal.

Kanadai sütőtök / orange sütőtök / sonkatök

A kanadai sütőtöknek jellegzetes hosszúkás, körte alakja van. Többek között azért is egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mert kisebb a mérete, átlagosan 2-4 kg egy darab, míg más fajták akár 5-10 kg-osak is lehetnek. A húsa élénk narancssárga, könnyű feldolgozni, mert vékony a héja, és vastag a húsa, és krémes állagú, ezért jól lehet felhasználni levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez, olyan receptekben, ahol a sütőtököt pürésíteni kell.
kanadai sütőtök

kanadai sütőtök

Sütőtök sütés 3 titkasütőtök sütés titka 

Nagydobosi sütőtök

A nagydobosi sütőtök héja szürke színű, általában 5-10 kg-os, 6-10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni.
nagydobosi sütőtök

nagydobosi sütőtök

Sütőtökös csirkemellsütőtökös csirkemell rizzsel

Hokkaido tök

A Hokkaido tök egy Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta. Japán Hokkaido szigetről kapta a nevét, de eredetileg Amerikából származik. Kisebb méretű 3-5 kg-os, élénk narancssárga a színe. Az íze kifejezetten édes, remekül használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, riozottóhoz, köretnek, lekvárnak vagy tölteni is lehet. A héja is ehető.
hokkaido tök

hokkaido tök

Halloween tök

A halloween tök neve is jól mutatja, hogy ezt a fajtát szokták legtöbbször használni halloweenkor. Az USA-ban, mikor a töklámpás készítés egyre népszerűbb lett, a farmerek elkezdtek olyan tökfajtákat nemesíteni, amik leginkább alkalmasak voltak a tökfaragáshoz. Ami a felhasználását illeti, az USA-ban az eladott halloween tökök 99 %-át töklámpás készítésére használják fel, nem főzésre. Készíts belőle töklámpást, amiről útmutatót a linkre kattintva találsz!
halloween tök

halloween tök

Dísztök

A dísztökök is egyre népszerűbbek, és ahogy a neve is mutatja ezeket a tököket dekorációs célra lehet használni.
“A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz!”
Bár egyre több helyen az árusok kiírják, hogy ez dísztök és nem ehető, azért elő szokott fordulni olyan eset, hogy valaki azért kerül kórházba, mert dísztököt evett. A legbiztosabb, ha megkérdezed az árust, hogy az általa árult tök ehető-e vagy sem.
dísztök

dísztök

Array
Article Categories:
Konyhai praktikák · Őszi ételek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük