Creme brulée (krém brülé)

krém brülé

A creme brulée (ejtsd krém brülé), azaz égetett krém, egy lágy és sejmes vanília krém, tetején vékony roppanós karamell réteggel. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, viszont a jó végeredmény érdekében fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használj. Tehát itt különösen fontos a vanília rúd használata, nem lehet vaníliás cukorral helyettesíteni, mert a végeredmény nem lesz tökéletes.

Az eredeti creme bruléet vaníliával készítik, de nagyon sokféle ízesítéssel el lehet készíteni, csak a képzelet szab határt, például levendulás, narancsos, kókuszos, bailyeses stb.

Creme brulée hozzávalók:

  • 3 dl tejszín – min. 30 %
  • 1,5 dl tej – 3,5 %
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 vaníliarúd
  • + cukor a tetejére a karamellizáláshoz

Creme brulée elkészítése:

1.Egy lábosban öntsd össze a tejet és a tejszínt, és kezdd el melegíteni.

2. Egy éles késsel vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki belőle a magokat, és tedd a tejszínbe, a vaníliarúddal együtt.

3. Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 150 fokra.

4. Válaszd szét a tojásokat, és a tojás sárgáját keverd el a kristálycukorral és a sóval. Nem kell habosra, ezért a legjobb, ha kézi habverővel kevered. A tojások fehérjére nem lesz szükség.

5. Ha felmelegedett a vaníliás tejszínes keverék, vedd ki belőle a vaníliarudat, és fokozatosan adagolva, és folyamatos kevergetés mellett öntsd a tojássárgájához. Fontos, hogy lassan adagold, és folyamatosan kevergesd, mert különben a tojássárgája kicsapódik.

6. Szűrd bele a creme brulée masszát a kerámia tálkákba.

7. Egy tepsibe kell behelyezni a kerámia tálkákat. Ha nem szeretnéd, hogy csúszkáljanak a tálkák a tepsiben, a tepsi aljára tehetsz egy konyharuhát.

8. Tehát a tálkák már a tepsiben vannak, öntsél a tálkák köré a tepsibe forró vizet, úgy, hogy a tálkák kb. 2/3-áig érjen a víz.

9. 30-40 percig süsd, de a sütési idő nagyban függ attól, hogy mekkora tálkáid vannak. Minél nagyobb adag sül, annál több idő kell neki, szóval figyelni kell. Addig kell sütni, míg nagyjából megdermed, de a közepe még remegős marad, mert ha kivszed a sütőből, akkor még szilárdulni fog.

10. Vedd ki a tálkákat a vízfürdőből, és szobahőmérsékleten hagyd kihűlni.

11. Ezt követően tedd a hűtőszekrénybe.

Creme brulée tálalása

Tálalás előtt vedd ki a hűtőből, szord meg egy-egy kanál teáscukorral a creme brulée-k tetejét, és egy karamellizáló pisztoly segítségével karamellizáld a cukrot. Ezt követően egy kicsit várni kell, míg a cukor megkeményedik.

Ha nincsen karamellizáló pisztolyod, akkor egy serpenyőben olvassz cukrot, azaz készíts karamellt és vékony rétegben öntsd a créme brulée tetejére. így nem lehet olyan vékony karamell réteget készíteni, mint a karamellizáló pisztollyal.

Sütőben a grill funkcióval nem érdemes próbálkozni, mert az nem ad akkora hőt, hogy megolvadjon a cukor a creme brulée tetején, viszont a krém felmelegszik, és úgy nem lesz igazán jó a végeredmény.

 

creme brulée

Recept nyomtatása
Creme brulée (krém brülé)
Konyha Francia
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 300 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Konyha Francia
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 300 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.