Gasztronómia a szigeten: mit esznek a britek?

britt főétel

Az angol konyhának nincs igazán egetrengetően jó híre, pedig vannak igazán jó ételei is. Mivel hazánkban még nincs túl sok angol étterem, az angol konyha ételeivel először sokan csak az angliai utazásaik során találkoznak.

Az élő, személyes angol nyelvtanulást is ekkor tudjuk igazán gyakorolni. A legelső ami az eszünkbe jut az angol ételek kapcsán, az a híres angol reggeli, ami hideg és meleg ételeket tartalmaz, többféle formában. De a híres angol ötórai teáról szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna.

Mit tudunk az angol ételekről?

A brit konyha szükségleteit a tenger és a mezőgazdaság szolgáltatja, éppen ezért a tengeri halak, a bárányhús, a sertéshús és a burgonya az étkezés alapvető alapanyagai. Gyakran sütik ezeket az alapanyagokat együtt is, kemencében vagy sütőben.

Vannak az alapvetően egyszerű fogásaik, mint a haggis, ami egyfajta hurka, a stew ami egy pörkölt étel, a fekete puding, ami pedig az ősi angol konyha eleme.

Bár ezek az alapételeik, hajós nemzetként már régóta fogyasztják a trópusok gyümölcseit és az egzotikus fűszereket és ugyanígy hozzájutottak az Indiából és Kínából származó teához is.

Hagyományaikat igyekeznek megtartani ételeikkel, de az újdonságokkal is ötvözik, főként afrikai, távol keleti és amerikai hatások találhatóak meg közöttük. A klasszikus angol ételként ismert chicken tikka masala is, ugyanúgy mint a mangó chutney, a narancslekvár és a citromkrém is angol ételként ismert, pedig valójában a világ más területeiről került a brit szigetekre.

Melyek a legjellegzetesebb ételeik?

Kezdjük a fő étkezéssel, a reggelivel. Az angolok a reggelinek nagy jelentőséget tulajdonítanak, hiszen a pohár narancs vagy grapefruit lével indított reggeli igen kalóriadús. A müzlit, amelyet hideg tejjel vagy zabkásával fogyasztanak, követheti a híres szalonna, tükörtojás, kolbász, fehérbab paradicsomszószban, sült csiperkegomba, burgony röszti, sós füstölt hering, grillezett paradicsom. Ezek után természetesen már nem túl sok mindent képesek megenni, azért egy jó lekváros pirítóssal zárják a sort.

Az angol étkezés főételei közül a legismertebb a bárányborda mentaszósszal, a marhasült, a Fish and chips, a zöldborsópüré és a pite. A pite alapvető változata sertéshúsos, és a krumplipürével sült darált hús, a pásztor pite. A délutáni tea mellé édes angol pogácsa dukál, de gyümölcstorta és az uborkás szendvics is tökéletes lehet. De fogyasztanak húsos pitét és a raguk különböző változatait is szívesen fogyasztják.

Összegezve

Az angol konyha bár nem olyan népszerű és ismert, mint egy francia konyha, azonban az ételeik meglehetősen energiadúsak és ízletesek. A bőséges angol reggeli és az ötórai tea világszerte ismertté tették az angol konyhát.

Kép: pixabay.com


Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.