Konyhaberendezés és hatékony főzés

elegáns konyhabútor

Konyhánk berendezésekor elsődlegesen azt kell szem előtt tartanunk, hogy hogyan tudjuk a főzést, valamint az előkészületeket és a takarítást a leghatékonyabban elvégezni. Hiszen a különböző konyhai megoldások célja, hogy az ott töltött idő igazán gyors és effektív legyen. Ebben a cikkben hoztunk néhány ötletet, melyek segíthetnek.

Konyhai munkaháromszög

A konyha berendezésekor elengedhetetlen a konyhai munkaháromszög fogalmának ismerete. Ennek lényege, hogy a három alapvető munkafolyamatot egy háromszög alakban végezzük. Ezen alapvető folyamat a tárolás, az előkészítés és a főzés. A tárolás a gyakorlatban a hűtőt, a főzés a sütőt, az előkészítés pedig a konyhapult kijelölt részét jelenti. A konyha ezen három pontját tehát háromszög alakban kell elhelyeznünk.

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani? A elegáns konyhabútorok között rengeteg opció közül választhatunk. A háromszög elrendezést segíti elő a konyhaszekrény kétsoros, valamint l-alakú elrendezése. Érdemes tehát időt szánni a tökéletes szekrények megtalálására. Ajánlott olyan szekrényeket választani, melyek a fiókos és polcos tárolási megoldást kombinálnak. Fontos továbbá, hogy ezen háromszögön belül más bútort ne helyezzünk el. Az étkezőasztal, valamint kisebb konzolasztalok mindenképpen ezen kívül kerüljenek elhelyezésre.

Praktikusság mindenek felett

A fenti elmélet használatával garantáltan a leghatékonyabb elrendezést éred majd el. Vannak azonban további szempontok, melyek hasznosak lehetnek. A konyhaszekrények berendezése például szintén kulcsfontosságú. Hiszen míg a lábasokat és edényeket érdemes a sütőhöz legközelebb eső polcokon elhelyezni, addig a tányérok és poharak esetében inkább az étkezőasztalhoz közeli szekrényeket válasszuk majd. A gyors takarítás érdekében a mosogatógép pedig tökéletes helyen lesz a sütő és a mosogató között.

A fotó forrása: brizmaker – stock.adobe.com

Array
Article Categories:
Cikkek

Comments are closed.